Wednesday, 22 December 2010

Catatan Istanbul day 3

Sejuk sejuk begini..malas sungguh nak update blog. Tengok blog orang pun sunyi sepi jer...

Hacumm! hacummm! dalam hacumm hacumm ni, saya akan usahakan mencatat pengembaraan saya ke Istanbul.

Jika Tanjung Piai, Pontian dikenali sebagai penghujung Asia Tenggara,
Gibraltar , Spain dikenali sebagai End of Europe ,
Istanbul pula dikenali sebagai sempadan Benua Eropah dan Benua Asia.

Hari ke-3 , kami meneruskan perjalanan bersama tour guide ke belah Asia. Untuk ke Istanbul belah benua Asia..kami menaiki minibus merentasi selat Bosphorus. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam dari hotel kami.




Merentas jambatan nak ke benua Asia..macam jambatan penang..

Keadaan jalanraya Turkey tak ubah macam Kuala Lumpur...jem , simpang siur..sesuka hati nak memotong , masuk line selamba jer. Jauh benar bezanya dengan UK.Namun pagi itu..jalan kelihatan tenang.


Kami ke Makam Nabi yusha' yang merupakan makam nabi terpanjang , bukit Camlica..bukit tertinggi di Istanbul dan juga Masjid Eyup.

Di bukit camlica...sebelah sini Asia..sebelah sana seberang selat bosphorus..belah Eropah.

Makam nabi Yusha' yang panjang sepanjang pagar hijau tu...

Di Masjid eyup...terdapat makam sahabat nabi , pemegang panji-panji iaitu Eyub El-Ensari. Sungguh! Sungguh sayu apabila berada di masjid ini.

Pasti ada yang teringat cerita ini...
Eyup adalah sahabat nabi yang bertanya kepada nabi dalam perjalanan dari mekah ke madinah, 'dimanakah kita akan berhenti?
Nabi muhamad jawab.
'di mana unta ku berhenti..disitulah kita berhenti'.

Makam ini dijumpai di sini..melalui mimpi seoarang alim ulama'. dimana mimpinya...tempat sejadah yg dibentangkan olehnyer untuk solat..disitulah kubur eyup el-ensari. Kemudian, kawasan itu digali..dan terdapat bukti makam ini adalah makam eyup.


Saya rasa ..Masjid eyup wajib dilawati bagi yang bercuti ke Istanbul. Ramai sangat orang bersolat di masjid ini. Saya juga berkesempatan melihat tapak kaki nabi Muhamad. InsyaAllah..itu adalah benar tapak kaki junjungan kita kerana tapak kaki..mudah didapati..banyak footprint. Tapi kalau tangan..mmm..macam susah jugak nak percaya kesahihannya.[video di bawah...]

kami di hadapan Masjid Eyup.

Memandangkan kami menggunakan khidmat Minibus...kami memerlukan Driver Turkey. Selain menanggung duit makan tour guide..kami juga perlu menanggung makan Driver. Tak susah pun mereka makan..simple. Di makam nabi Yusha...telah kami berikan lempeng turkey . Tetapi mungkin portionnya tak cukup bagi orang Turkey...maka apabila tiba di Masjid eyup..driver dah mula bagi hint 'lapar' , bila nak 'lunch'?

Setelah semua ahli rombongan solat Asar , cecepatlah driver ni nak makan. Dia pun tunjukkanlah kami satu restoran ni..berdepan dengan Masjid eyup. Kami yang no idea pun..ikut jer la....

Alhamdulillah..makanan sedap. Cuma harganya agak mahal..berbanding makanan biasa yang kami beli sebelum ini. Contohnya..sup ikan yang kami makan sebelum ni berharga 3.50 lira..tetapi di restoran ini 6 lira. Dalam hati saya [ bukan nak menuduh] ....sesajer jer pakcik driver bawak kami ke restoran ni. Mungkin dia ingat kami pelancong banyak duit...;) .Duit cash kami masa tu pun...alahai cukup-cukup makan..tak sempat nak draw.


eh..pakcik janganlah tenung macam tu....

Kali ini kami bayar ikut family untuk makanan yang diorder ...bagi memudahkan. Sebelum ini , kami bayar pergroup..lepas tu kira kemudian antara kami . Ntah macam mana , setelah setiap family bayar...shot 10 lira. Maksudnya tak teli kiraan perfamily berbanding pergroup. Tapi saya yakin..memang semua dah bayar. Tup tup..ada seorang hamba Allah turkey ni..tolong bayarkan yang shot 10 lira tu. Mungkin dia kesian tengok kami kalut kalut....

Alkisah...setelah Faiz berborak ucap terima kasih dengan budiman Turkey tersebut , dia memberitahu , di Turkey ..jarang bayaran dilakukan berasingan . Itu yang mungkin cashier serabut. Oooooooo..barulah kami tau. Kalo nak bayar asing-asing..sila dok asing-asing. Tapi kami dalam kumpulan..biasanya mmg dok dekat-dekat rapat-rapatkan meja....ingat macam Malaysia..ha ha..'lain tempat lainlah adat dan budaya nyer.'


Begitulah pengalaman kami pada hari ke-3.

Tips hari ke-3

1. Gunakan peluang yang ada untuk melawat Istanbul sebelah ASIA, tetapi perlu sewa kenderaan ..teksi, minibus..atau sewa kereta. Tiada public transport, bas / tram untuk ke Makam nabi yusha dan Bukit Camlica.

3. Walaupun orang Turkey agak kasar , namun dari segi masa mereka ni Tepat. Jadi kita kena siap sedia ikut masa. Pukul 9 bertolak..pasti minibus akan sampai. Pukul 5.30 kena pulang minibus.....pukul 5 dah kena siap sedia balik dari sessi lawatan. Pukul 12-1 waktu lunch..janganlah kita skip..he he.


Ok..ada masa saya sambung lagi...


*Saya selitkan video semasa ziarah makam eyup el-ensari ini....sila abaikan info saya..ntah mcmana saya kata ni makam sultan fateh. Salah tu...dalam video ni, makam tersebut adalah makan Eyub ..dan dalam tu jugak terdapat ramai orang menghadap dinding..itu adalah melihat tapak kaki nabi muhamad.

video

Thursday, 16 December 2010

catatan Istanbul day 2

Alhamdulillah..cuaca hari kedua [Isnin] sangat baik. Cerah dan tidak sejuk. Untuk hari kedua..kami mula menggunakan khidmat tour guide, Faiz , yang diperkenalkan oleh abang Fuad. Faiz sangat arif tentang Istanbul...jadi ziarah kami ke Blue Mosque , Hagia Sophia, Topkapi Palace dan menaiki ferry di Selat Bosphorus amat bermakna! Tidaklah hanya melihat bangunan dan pemandangan sahaja tetapi info yang sangat baik dari Faiz membuatkan ziarah Istanbul cukup bermakna.

Saya tidak akan menerangkan setiap keistimewaan attraction di sini..kerana anda semua boleh google untuk mengetahui sejarah setiap tempat itu.




Kami hanya berjalan kaki dari hotel untuk ke tempat-tempat yang disebutkan di atas. Semuanya walking distance dan dekat-dekat. Sepanjang perjalanan banyak orang-orang berjual dan mereka akan mendekati kita , seboleh upaya memaksa kita membeli. Jadi pandai-pandailah mengelak diri jika tidak mahu beli atau dalam erti kata lain..jangan layan. Once bila dah menyahut sapaan si penjual...akan jadik meleret panjang mereka menawarkan barang jualan.Tetapi jika anda benar-benar nak membeli...silalah beli. Nasib baik..harga lebih murah dari Grand Bazaar dan Spice Bazaar.
Poskad merupakan antara koleksi kami bila berjalan . Poskad ni boleh beli..kami beli 12 keping card 1 lira=50 pence. Murahkan?

Makcik ni jual makanan burung..dia akan hulur sajer kepada budak kecik. Nanti mak pak yang kena bayar..adoyai..1 bekas-1 lira.

Sebelum maghrib , kami berpeluang menaiki ferry untuk menikmati pemandangan Selat Bosphorus. Pada pendapat saya ...jika anda telah menaiki ferry dari airport ke Eminonu , tak yah naik ferry ni pun tak per. Sebab pemandangan lebih kurang sama . Cuma ..bosphorus cruise..masa nya lebih panjang ..dan disebabkan tour guide kami ada...jadik banyak bangunan menarik disepanjang selat Bosphorus dapat diterangkan kepada kami.

Harga ferry dari Kardikoy ke Eminonu ialah 1.75 lira..manakala cruise untuk pusing pusing selat Bosphorus ialah 10 lira seorang. Banyakkan beza?

Setelah puas menikmati pemandangan selat bosphorus...kami dibawa pula ke Spice Bazaar. Spice Bazaar wajib pergi bagi setiap pelancong kerana didalamnya banyak terdapat jualan rempah dan turkish delight. Bila dah pergi spice bazaar..bolehlah terus beli at least 1/2 kilo turkish delight sebab khuatir hari seterusnya tidak sempat nak ke spice bazaar. Banyak kedai di spice bazaar..hanya pilih sahaja. Ada kedai yang boleh beli sikit-sikit..tapi ada juga kedai yang kena beli 1/2 kilo- 1 kg terus.


Bagi yang suka memasak..rempah BBQ daging di spice bazaar wajib dibeli. Memang sedap. Rempah Ayam tak berapa sedap. Bagusnya di spice bazaar..kita boleh merasa setiap yang dijual sebelum membeli.


Setelah puas bershopping Turkish delight dan rempah , beli pula pasu turkey untuk buat kenangan. Pada malam itu..kami dinner di restoran yang menghidangkan sup ikan yang lazat. Tak ingat pula nama restoran itu..tour guide kami yang bawa. lazimnya..roti di restoran adalah complimentary...habis boleh mintak tambah..jadik makan sup dengan roti pun dah kenyang..;)


Dan lebih kurang pukul 10.00 malam..kami bergerak menuju pulang ke hotel dan check in di hotel kedua iaitu Emirhann Inn. Kami hanya duduk di Hotel Anatolia sehari sahaja. Harga perday lebih kurang sama sahaja iaitu 40euro. Cuma nya berpindah ke emirhann inn kerana harga untuk seminggu lebih murah.

Ha...di hotel inilah kami terkena lagi. Memandangkan group kami agak besar jumlahnya ..semasa check in , pihak pengurusan hotel tidak benarkan kami check in di hotel melainkan membayar tambahan harga setiap anak , dengan alasan..satu apartment hanya dibenarkan 2 kanak-kanak sahaja.

Untuk family saya, tiada masalah..kerana book 'double room' dan dibenarkan masuk bersama 2 anak tetapi rakan kami yang lain tidak lepas.Kak siti tidak boleh check in di double room kerana ada 3 anak dan 2 orang anak mereka berumur 5 tahun ke atas. Saya geram...kerana tiada kompromi dan pihak hotel seolah-olah mahu mengambil kesempatan dan keuntungan lebih ke atas kami , dengan membuat bayaran tambahan untuk kanak-kanak. hari pula sudah larut malam.

Setelah puas nego...akhirnya pihak pengurusan menawarkan apartment 3 bilik untuk kami share. Kerana kepenatan dan tiada pilihan lain...alhamdulillah..saya dan kak siti dapat jua check in hotel , share apartment 3 bilik. Wirda dan kak seri rahayu juga settle...[pihak pengurusan pun dah terlupa berkenaan jumlah& umur kanak-kanak , aiman berumur 12 tahun , dan pada saya adalah tidak bebaloi untuk wirda membuat bayaran tambahan untuk qistina,5 tahun ]. Kami tidak boleh cancel..kerana telah book menggunakan booking.com selama seminggu. Jika kami book sehari sahaja..sudah pasti saya akan cancel dan kembali semula ke Anatolia Hotel , accept kanak-kanak sehingga 12 tahun , breakfast disediakan lagi.

Dapatlah kami tidur malam itu dalam keadaan keletihan [ letih nak settlekan masalah dengan pengurusan Emirhann Inn].

Tips hari kedua;

1.Pastikan pakai kasut yang sesuai dengan keadaan jalan Istanbul yang berbatu. [kasut saya tak sesuai..sakit jugak tapak kaki ni].Fikirkan juga stroller anak, jika perlu bawa. Jika tidak...bolehlah digendong baby sahaja.tapi jika anak sudah besar dan berat..kenalah fikir pulak..takkan nak dokong. Pengsan mak ayah. Only you know which is better for your kids.

2.Lagi info berkenaan hotel;
Saya syorkan guna booking.com kerana jika tak boleh fly, boleh cancel [free cancellation] 2 hari sebelum check in. Cuma masalah booking.com ni, jika dah book seminggu, duit akan burn seminggu..bukan sehari sahaja, jika ada masalah contohnyer nak cancel pada hari check in.

Plan..sama ada anda nak masak / tidak. Jika betul-betul perlu memasak dan membasuh baju...bolehlah pilih apartment. If not...cari hotel murah..duit perbezaan antara hotel murah dan apartment boleh buat duit makan.Bagi yang nak masak..jangan bimbang..bahan mentah mudah didapati. Yang tak masak macam saya..pun senang gak..take away banyak dan roti murah-murah.

Pastikan check polisi hotel betul-betul especially yang ada anak 6/7 tahun ke atas. Mana tau jadik macam kami..mintak dijauhkan dari anda semua.

3. Jaga anak..kerana orang Turkey sangat suka dengan budak kecil. Tahu-tahu sahaja anak kita dah didokong oleh orang turkey..tahu tahu sahaja..anak kita dah dibagi jajan oleh orang turkey. Insyaallah semuanya selamat..tetapi sekadar berhati-hati.


4.Elok juga guna tour guide yang pandai berbahasa Turkey ,lebih -lebih lagi jika ada anak kecil. Mempercepatkan perjalanan dan info lebih clear. Tapi rasanya cukup 2-3 hari sahaja tour guide. hari lain cariklah pengalaman sendiri redah Istanbul. Seronok redah sendiri...macam treasure hunt!

InsyaAllah , kepada yang sudi nantikan sambungan cerita hari ke-3. Kami terkena lagik oleh orang Turkey..hu hu.

to be continue..

Tuesday, 14 December 2010

catatan Istanbul

Salam semua...insyaAllah kali ini saya akan cuba share sedetail yang mungkin berkenaan percutian kami ke Istanbul , mana-mana yang tidak terdapat di dalam google website.

Istanbul adalah tempat yang sangat-sangat best untuk diziarah. Kami book tiket 3 minggu sebelum bertolak pada 5 dec kerana visa baru sahaja siap.Ingat dah tak dapat join Wirda dan Kak seri rahayu ke Turkey..rupa-rupanya masih ada rezeki buat kami. Tiket masih murah.

Setelah berpuluh kali google..ticket termurah yang boleh didapati dari UK ialah dengan menaiki easyjet dari Luton Airport. GBP80 perperson, return. Masa saya book bulan 11 , ticket untuk ke Turkey pada bulan 3-4,2011 masih murah. So..bagi sesiapa yang ada plan nak pergi ..bolehlah google easyjet.

Kami bertolak dari Sheffield lewat petang Sabtu, dalam pukul 5 ptg. kami terpaksa bertolak awal..memandangkan snow yang tebal di Sheffield. manalah tau..ada aral di tengah jalan akibat snow chaos, dapatlah kami tiba di airport sebelum waktu check in. Itu pun , kami gamble ke airport kerana tidak pasti flight kami dapat terbang atau tidak. Alhamdulillah...london kelihatan seperti tiada snow..dan dapat lah kami terbang mengikut jadual.

kami sampai airport agak awal..jadik sementara menunggu waktu check -in , kami lepak-lepak tidur di kaki lima.ha ha..macam pengemis pulak rasanya.

Setibanya di Istanbul..cuaca agak mendung , namun suhu adalah 23 degree. best best.



Keluar sahaja dari airport ,prebet sapu 'ulat van' telah menunggu kami. Memandangkan rakan kami , Wirda agak kurang sihat , kami bercadang untuk menaiki van . "ulat van' , meletakkan harga 70euro untuk sebuah minibus ke hotel, kami cuba membuat penawaran tetapi tidak berjaya.En abang saya seperti biasa telah bertanya kepada beberapa orang untuk quotation tapi malangnya...itulah satu-satunya 'ulat van' yang berada di situ. Mungkin kerana kami 'tawar-menawar'..akhirnya 'ulat van' seakan merajuk dengan kami.

'Merajuk'?..yer..'Merajuk'..membuat muka sombong dan tidak mengendahkan kami. Wah..sudah terkena nampaknya kami dengan orang Turkey . Untuk menaiki teksi adalah tidak berbaloi..iaitu 45euro perteksi. Kami perlu 4 buah teksi.


Akhirnya...kami akur menggunakan public transport bas dan ferry untuk ke hotel. Semasa beratur nak menaiki ..'ulat van' datang kepada kami (hampeh!)....saya dan suami memandang rakan yang lain..namun kesemuanya berkeras hati tak mau layan'ulat van' yang sombong itu. Maka naiklah kami bas dan ferry beramai-ramai.

Bas E10 memang telah siap sedia tunggu dihadapan airport. Alhamdulillah , Bas dan ferry selesa. Malah harga adalah murah dan yang lebih penting dapat pengalaman. Tambang bas adalah 3.30 lira dan tambang ferry adalah 1.75 lira.Namun , hati kasihan juga dengan family Wirda dan Alim..kerana mereka nampak letih dan tidak sihat.
Bas E10 adalah bas yang akan membawa pnumpang dari airport Sabiha Gochen ke Kardikoy [pusat perhubungan awam]. Setibanya di kardikoy..saya terus bertanya kepada orang...Eminonu. Mereka terus menunjukkan arah perhentian Ferry. Dekat sahaja dengan bas stand.


Pertama kali menaiki fery..hati agak terkejut ..kerana fery nya adalah sangat selesa dan luas. Bukan seperti fery langkawi. Fery yang kami naiki mengambil masa lebih kurang 45 min-1 jam untuk sampai ke Eminonu. Di atas ferry...kami menikmati pemandangan Istanbul yang sangat indah sambil menikmati tea turkey dan panini turkey yang sedap dan murah [ perut memang tengah lapar...semuanya sedap belaka].


r




Setibanya di Eminonu...saya seakan kehilangan arah sebentar. Mana mahu dicari stesen tram? orang turkey tidak pandai berbahasa Inggeris. Jadik saya menggunakan body langguage dan keyword'sultanahmet'. Ada orang turkey yang ingin membantu kami..malang nya satu perkataan pun kami tidak faham.


Dari eminonu untuk ke stesen tram ..perlu melalui terowong bawah tanah ....agak sukar juga untuk mencari..kerana hari sudah malam. Alhamdulillah..sampai juga kami di stesen Tram.

Kami terkena lagi! kerana tiada syiling..kami tidak boleh membeli tiket tram di machine ticket. Salah seorang 'ulat tram' pula menghampiri kami. Dia menawarkan tiket 2 lira supaya kami boleh melepasi gate tram. Kerana kepenatan dan tiada syiling..kami terima tawaran itu. Terdesak. Harga sebenar tiket tram ialah 1.75 lira.

Huh....mak datukk...bila tram sampai..padatnyer tram!kami menaiki tram ke Zetinburnu dan berhenti di sultanahmet. Kerana terlalu padat...3 orang terpisah dari kami...iaitu kak siti,Azwal dan anak mereka Fadlin. Anak kak siti , fikri dan fatihah..telah berada di dalam tram bersama kami. Sempat saya dengar kak siti menjerit ' tolong jaga anak yer...!'. aduhai..tapi saya yakin , kak siti dan Azwal akan sampai jua di stesen sultanhamet.

Setibanya di stesen sultanhamet..mana pula kami nak ke hotel Anatolia. tanya orang semua tidak tahu kerana di Sultanahmet terdapat beratus-ratus hotel. En. abang saya ada print hotel detail tapi saya tertinggal di rumah ..;(. Sekali lagi..saya menggunakan keyword..iaitu 'AYASOFYA'.Alhamdulillah..ada yang menunjukkan jalan. Namun hotel tidak juga ditemui.

Akhirnya , En abang saya dan Azwal menawarkan diri untuk cari sementara kami tunggu di satu sudut. 1/2 jam berlalu...en abang dan azwal tidakjuga muncul. Akhirnya , kami berpecah...kak siti , kak sri rahayu dan wirda mencari hotel hala laluan kanan , dan alim serta abg anuar mencari hotel lalu lauan kiri . Saya dan anak-anak masih menunggu di sudut itu.

Alim..telah mendapat pentunjuk hotel. Alim orang yang pertama jumpa hotel . Kedudukan hotel terletak di ceruk jalan. Sukar untuk ditemui. Alhamdulillah...service hotel sangat bagus. Apabila kami sampai..mereka terus tolong angkat bag..bawa masuk ke bilik. Segala bayaran semua tidak diminta. Syukur.......hotel yang murah tetapi sangat selesa, bersih. 40Euro semalam. 1 single bed, 1 king size bed,ada kitchen sumer..complete microwave. cuma tiada mesin basuh.




Namun..saya masih gelisah kerana En abang dan azwal belum lagi muncul dihotel. 1 jam telah berlalu.Saya mula memikirkan embassy ..kalau-kalau en abang saya tidak muncul. Akhirnya...setelah dekat 1 jam setengah kami check in, barulah en abang saya muncul dengan wajah yang amat letih! Letih kerana sesat barat.

Inilah akibat dek kerana tidak tahu berbahasa Turkey . Mereka cuba menunjukkan jalan kepada en abang dan Azwal..namun hotel tidak juga ditemui.

Bukti kesungguhan..ada insan tolong print google map untuk ke hotel..namun mereka masih sesat. 2 helai kertas itu adalah map.

Tips hari pertama

1. Dari airport, boleh menaiki public transport. Pemandangan yang cantek dan tiket yang murah.

Sabiha gokchen- Kardikoy - Bas E10 - 3.30 lira
Kardikoy-Eminonu - Ferry - 1.75 lira
Eminonu - Sultanahmet - Tram 1.75 lira [jika siang hari, boleh jalan kaki sahaja tapi pastikan bawa peta/ google map].

atau

naik prebet sapu, van / minibus - 70 lira.

2. Hotel.
sebolehnyer cuba cari hotel yang sangat dekat dengan tram atau perhentian ferry Eminonu. Walaupun dalam google map kata short distance jalan kaki, tetapi kerana mukabumi Istanbul yang berbukit dan jalan berbatu yang tidak rata..jalan kaki 10-15 minit adalah memenatkan bagi yang baru tiba!




3. Berhati-hati dengan orang Turkey. Mereka mudah mengambil kesempatan terhadap pelancong. Hu hu...hari ke 2,3 juga kami terkena.

Nantikan cerita saya seterusnya..harap tidak malas untuk mencoret..

Monday, 29 November 2010

Sejuk Panas

Dulu nak carik snow kena gi Scotland..

jadik,

Cuti christmas 2007 ,

kami ke Glassgow.


Tak jumpa pon snow...akhirnya berboxing day di Glassgow..


Teringin sangat nak main snow...
Maka DEC 2008,
kami bercuti pula ke highland scotland..betul-betul tour Scotland...


Di highland..baru jumpa snow..


Hati teruja dan gumbira ...main snow di Scotland.




Rupa-rupanya....
February 2009 ,
Snow turun mencurah-curah pula ke bumi Sheffield



Bila dah sejuk,
End 2009,
mencarik panas..lari dari kesejukan, kami pulang bercuti ke Malaysia.


Ayuni seronok di kampung Rembau....

Siap buat kenduri di Rembau... Macam balik for good pulak rasanya.


January 2010 ,
Masih rindu mentari ,kami ke Andalusia , Spain...





Sekarang November 2010,

Snow dah turun...awal snow turun..

Sejuk ..sejuk...

Harap vacation minggu hadapan dapat memberi mentari untuk kami...

Ya Allah..permudahkan urusan kami. Permudahkan urusan kami. Permudahkan urusan kami. Moga segalanya berjalan lancar. Moga-moga snow reda ketika itu..jalan raya clear.

*Itulah lumrah manusia....Bila sejuk nak panas..bila panas nak sejuk pula. Perlu bersyukur dengan nikmat Allah.*

*mood rindu Malaysia*

tata.